TEHNIKE ZA OPUŠTANJE I RELAKSACIJU - Tehnike disanja i meditacija

Stanje dubokog odmora i opuštenosti

Uz pomoć pravilnog disanja stišavaju se stalne promjene nemirnog uma, kojima smo izloženi u svakodnevnom životu. Svakim udahom u svoje tijelo opskrbljujemo organizam kisikom i što je udisaj dublji, to je i veća prokrvljenost i nahranjenost naših tkiva i organa. Sa svakim izdahom izbacujemo iz organizma ono nepotrebno i oslobađamo se raznih toksina nakupljenih u organizmu.

Meditacija je jednostavna, prirodna tehnika, koja se prakticira 15-20 minuta dva puta dnevno, sjedeći udobno zatvorenih očiju. U nekoliko minuta, razrješavaju se stres i napetost. Na prirodan način stvara stanje dubokog odmora i opuštenosti istovremeno duh ostaje potpuno budan.

Nije potrebna koncentracija ni kontemplacija. Misli su sastavni dio meditacije i ne trebaju se potiskivati. Stanje duboke opuštenosti nastaje lako i nenaporno, a meditacija se doživljava kao izuzetno korisna, ugodna i osvježavajuća. Tehnika jača psihofizičko stanje i zdravlje osobe. Razrješavaju se duboko ukorijenjeni napetost i umor. Osoba koja meditira doživljava duboki odmor koji je osnova brojnih medicinskih dobrobiti. Postiže se veća stabilnost i harmoničnost u svakodnevnom funkcioniranju kao i veća uspješnost, učinkovitost i postignuća. Meditaciju može lako naučiti i vježbati svatko, bez obzira na dob, stupanj obrazovanja, način života, religiju ili kulturu.

Više od 600 nezavisnih istraživačkih studija vođenih na 215 institucija u 33 zemlje dokumentiraju zdravstvene dobrobiti.